Ugrás a fő tartalomra

Lemetszett faágak, gallyak, vesszők...új élete

A legtöbben tudom már tűkön ültek, a hőmérő higanyszálát bűvölve, hogy az igazi tavasz beköszöntével kiszabadulhassanak a kertbe és azonnal elkezdhessenek ültetni, ásni, gyomlálni, permetezni...., vagyis nekilátni az ilyenkor hirtelen és egyszerre a nyakunkba szakadó kerti munkák tömtelegének . A metszést most szándékosan külön említem, merthogy itt és most azt szeretném Nektek inkább megmutatni, mielőtt mindent összaprítanátok tűzelőnek, mulcsnak,  vagy a komposztba, hogy milyen sokféleképpen lehet felhasználni a lemetszett ágakat, gallyakat, vesszőket. Az egyenesebb ágak, mint például a mogyoró is, tökéletesen alkalmasak fonásra és ha még frissen fel tudja őket használni az ember, akkor azok beáztatására sincs igazán szükség ahhoz, hogy kellő rugalmasságuknál fogva fonásra alkalmasak legyenek. Én növényfuttató paravánt készítettem belőle a Clematiszomnak, de ha valakinek sok alapanyaga és még több türelme van, akkor ezt lehet folytatni kerítéssel, ágyásszegéllyel, magasított ágyással....stb. És ugye nem kell mondanom, hogyha készen akarunk hozzájutni az ilyen kézzel készült "termékekhez", akkor igencsak ki kell nyitnunk a pénztárcánkat? Pont ezért bíztatok mindenkit arra, hogy egy kis időráfordítással és kreativitással mindenféle plussz költség nélkül bátran készítsen magának ilyen igazán mutatós kerti " fonatokat", amivel ráadásul még az alkotás örömét is begyűjtheti élmény gyanánt.


A vesszők gúla alakban összefogatva a futónövényeknek is kiváló kibontakozási lehetőséget biztosítanak és nemcsak a dísz-, de a konyhakertben is.( bab, uborka...futtatásra) Szintén ezt a formát alkalmaztam, vastagabb fügefa ágak felhasználásával például a málna karózásánál is.
Természetesen a tőlem megszokott dekorációk készítésekor is sok "faanyagot" használok. Rengetek koszorúalapot fontam már szőlőindából, fűzfavesszőből...vagy nyírfa ágacskákból. Amiket aztán mindig az adott évszaknak megfelelően díszítek. ( lásd előző bejegyzések).

Befőttesüveg, méretre vágott ágak, kötözőzsinór és ragasztópisztoly. Ennyi kellett csupán a következő, akár vázának, akár "dekorcserépnek" használható természetes "hangulatfokozókhoz". Nálam a teraszon fogják a hangulatot emelni  kisebb cserepes növénykékkel "megtöltve".Sokan emlékezhettek rá, hogy még a télen készítettük ezeket, a begyújtósnak szánt ágak ( tavalyi metszésből) ihlette "csodaszarvasokat" ( lásd " Téli inspiráció" című bejegyzés).
Így Húsvét közeledtével pedig, már egy kicsit előre készülvén az ünnepekre, szó szerint még a hó alól előrángatott , a szél által letört nyírfaágakat ( ezt nem is kellett lemetszeni) gyűjtöttünk össze  és készült belőle madárfészek...

...asztali dekoráció és sok minden más. De most ízelítőül csak ez utóbbi elkészítését mutatom meg Nektek. Úgyis jövök majd egyben a tavaszi, húsvéti dekorációval később. Szóval az asztali díszhez először a koszorút alkottam meg. Ezek a vékonyabb, finomabb nyírfaágak szerintem szebben mutatnak, ha nem fonjuk őket, hanem az egyszerre több ágacskából összefogott "nyalábokat"  dróttal egymás után rögzítjük, kapva így egy jó hosszú "füzért". Ezt aztán elkezdjük körbe-körbe egymásra feltekerni és közben szükségszerűen dróttal rögzítjük helyenként, hogy ne csússzon szét a koszorúforma. Az így elkészült " művemet" aztán ráhelyeztem nagymamám régi üveg tortatáljára és a közepébe tojástartóból, annak tetejére pedig kartondobozból kivágott  és ráragasztott kört helyeztem. Ez csak egy stabil alapnak kellett, hogy a zúzmó és a kifújt fürjtojások ki legyenek emelve a koszorú közepéből. Használhattam volna hungarocellt vagy oázist (tűzőhab) is erre a célra, de ezeket a forró ragasztó(pisztoly) kissé megolvasztja, ezért maradtam inkább a papírnál.


Láthatjátok tehát, hogyha az ember csak körülnéz a kertben egy kicsit és használja a kreativitását , a természet tálcán kínálja azt a megannyi lehetőséget, aminek kihasználásával, tényleg a legkevesebb költségráfordítással, egy jó adag szépséget csempészhet be otthonába, kertjébe egyaránt, különleges egyedi hangulatot teremtve. És a faágak csak egy lehetőség, a sok közül. Ugyanezt elmondhatnám a gyomlálásnál is. Ott sem kell minden gazt a komposztálóba vagy a zöldhulladékba dobni, hanem némelyekből isteni finom és egészséges saláta készíthető....:-) és még sorolhatnám... Majd fogom is! :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elbűvölve...

Nincs is erre jobb szó, amit nagy kedvenceim a Gyűszű- és Harangvirágok “társaságában” érzek. Nem kell nagyon erőlködniük, hogy megejtő bájukkal teljesen leeeeee vegyenek a lábamról! :-)
Júniusi előzetes

Nagyon úgy tűnik, hogy márciusban is még február lesz, merthogy az igazán fagyos napok még csak most jönnek. Ezzel az elhúzódó téllel én sem számoltam olyan szempontból, hogy elfogyott a tűzifa, a mélyhűtőből "eltűntek" kertünk fagyasztott zöldségei, gyümölcsei. A spájzban van még lekvár, kevés dió és pár üveg körte befőtt és egy, már jól összeszáradt birsalmasajt, ami csak azért úszta meg eddig, mert észrevétlenül becsúszott az egyik polc szegletébe. Szóval itt a télen sikerült szinte mindent elhasználnom, elfőznöm, elsütnöm...úgyhogy majd "jó mókus módjára" tavasztól ( ha lesz) újra elkezdődhet a gyűjtögetés, bespájzolgatás, eltevés, befőzés...stb.Ti hogy álltok a téli tartalékokkal? :-)
Mindezektől függetlenül egyébként, meg kell mondjam én nagyon élvezem ezeket a napokat (is). Vincével kihasználván az időjárást, begyűjtöttünk még egy jó csomó szánkózós, hólapátolós, hóban hempergős, hódobálós...élményt.  Hóóó de jó ! Merthogy ez legalább annyira fontos!  Azonkívül…