Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál kristálycukor
1.5 dl tej
1 dkg friss élesztő
1 db tojássárgája
3 dkg vaj(olvasztott)
Kenéshez és szóráshoz:
2 dkg vaj(olvasztott)
2 dkg kristálycukor
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk és belekeverjük az 1 kávéskanál sót és a 2 csomag vaníliás cukrot. A langyos tejben elkeverjük az 1 teáskanál cukrot és felhozzuk benne az élesztőt. Majd a tojássárgájával és a 3 dkg olvasztott vajjal együtt a lisztes keverékhez adjuk. Jól összedolgozzuk és 1 h-ig kelni hagyjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk majd csíkokat vágunk belőle, amiket aztán egymást nem fedve feltekerünk az előtte olvasztott vajjal bekent sütőformára. Célszerű meghengergetni őket a deszkán, hogy a csíkok közötti esetleges rések eltűnjenek. Így feltekerve újabb 30 percig kelesztjük. Ezt követően bekenjük mindegyiket olvasztott vajjal és jól meghempergetjük kristálycukorban.
Sütés
180 fok, grillfokozat
Közben ahogy sülnek mindig fordítunk rajtuk egy negyedet. Hogy forgatni tudjuk őket, ha nincs a formákhoz tartó, akkor egy mélyebb tepsire is rá lehet őket tenni, a két végüknél feltámasztva.
Ha megsültek szép aranybarnára, még melegen beleforgatjuk őket dióba vagy fahéjas cukorba...ízlés szerint. Nálunk a fahéjas cukor a kelendő. Majd a gyúródeszkán vagy vágódeszkán "lekoppintjuk" a kalácsokat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése