Ugrás a fő tartalomra

"Mindmegette"

(decemberben még ILYEN VOLT)
most januárra meg ILYEN LETT...:-))
A sokatok tetszését elnyerő "KERTI ADVENT" című bejegyzésem képei egy kissé módosultak azóta. Hiába tettem ugyanis változatossá a madáretetők napi menüválasztékát különböző, ízletes bogyókkal kiegészítve, hogyha kifinomult ízlésű tollas barátaimnak csak az én csodás dekorációim hozták meg az étvágyát. Nekem meg maradt a terasz és párkánytakarítás a már feldolgozott galagonya és társainak végmaradványaitól! 
Egyébként rejtélyes számomra, hogy az idén miért ettek föl mindent az utolsó szemig, amikor eddig minden évben bogyók tömtelegét használtam fel a téli "cicomázásokhoz"? Eddig azonban csak elvétve, szinte alig észrevehetően csipegettek belőlük a "jutott is, maradt is" alapon. Most meg aztán bepótolván az elmúlt kilenc évet, benyelték az egész díszletet !
Ráadásul mondhatom, hogy kétszer kellett megcsinálnom a díszítést , merthogy- és ezzel remélem nem árultam el "semmit"-, a két ünnep között is volt nálunk egy fotózás. Ez rámnézve azt jelentette a kialakult helyzet tekintetében, hogy Karácsony másnapján újra be kellett, hogy vessem magam az erdőbe egy kis reményteli bogyógyűjtésre, hogy aztán vissza tudjam állítani az eredetihez majd közeli látványt a teraszon, az ablakokban...
És ugye nem kell mondanom, hogy fotózás után egy héttel, természetesen már megint nem volt se galagonya, se berkenye,...:-)
Mindezektől függetlenül én jövőre is kitartóan fogok díszíteni télen is, mégha egy hadsereg feketerigót is küldenek rám.
Azért ami megmaradt, még tökéletesen betölti ám a télhangulatot fenntartó, azt emelő szerepét. Merthát azért mégiscsak még a tél közepén járunk, és azzal, hogy kihajítottuk a karácsonyfát és eldobozoltuk Karácsony összes kellékét, attól még nem jön meg előbb a tavasz. Viszont ezek a téli dekorációk akár kint, akár bent, szerintem tudnak segíteni a sokak által nehezen viselt időszak "túlélésében". Magamat nem sorolom ide, mert én tudatosan kihasználom az utolsó napig az évszakok adta lehetőségeket és töltekezem a hangulatukból, energiáikból és veszem az üzeneteiket. Nem is gondolnátok milyen szerencsések vagyunk, hogy Nekünk négy évszakunk van!
És nagyon, de nagyon nem kéne őket mindig siettetni! Gondolok itt arra, hogy októberben már karácsonyi hangulatot erőltetnének ránk, ilyenkor meg már az idő előtti virágzást kierőszakoló kis virágokkal próbálják a tavaszt előrébbhozni. Ugyanez a helyzet ősszel a krizantémokkal...és még sorolhatnám, ami persze a növények szempontjából a rövidebb életet és a gyorsabb halált jelenti. 
Én hiszem, hogy a harmónia megtalálásához az is hozzátartozik, hogy azonos ritmusban éljünk a természettel!
Szóval lassítsatok és élvezzétek még a telet! Újabb szép képekkel tudok Nektek ebben segíteni.:-))


                                           


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lemetszett faágak, gallyak, vesszők...új élete

A legtöbben tudom már tűkön ültek, a hőmérő higanyszálát bűvölve, hogy az igazi tavasz beköszöntével kiszabadulhassanak a kertbe és azonnal elkezdhessenek ültetni, ásni, gyomlálni, permetezni...., vagyis nekilátni az ilyenkor hirtelen és egyszerre a nyakunkba szakadó kerti munkák tömtelegének . A metszést most szándékosan külön említem, merthogy itt és most azt szeretném Nektek inkább megmutatni, mielőtt mindent összaprítanátok tűzelőnek, mulcsnak,  vagy a komposztba, hogy milyen sokféleképpen lehet felhasználni a lemetszett ágakat, gallyakat, vesszőket. Az egyenesebb ágak, mint például a mogyoró is, tökéletesen alkalmasak fonásra és ha még frissen fel tudja őket használni az ember, akkor azok beáztatására sincs igazán szükség ahhoz, hogy kellő rugalmasságuknál fogva fonásra alkalmasak legyenek. Én növényfuttató paravánt készítettem belőle a Clematiszomnak, de ha valakinek sok alapanyaga és még több türelme van, akkor ezt lehet folytatni kerítéssel, ágyásszegéllyel, magasított ágyássa…

Június után Július

Már a július szót leírva is átmelegszik az ember itt ezekben a hideg, de remélhetőleg most már az utolsó téli tavaszi napokban. Van egy kis csúszás a naptár szerinti és a tényleges évszakváltás között az utóbbi években. Lehet módosítani kéne a naptárat?! Merthogy hosszú időn keresztül megszoktunk valamit,  mégpedig, hogy minden évszaknak megvan a maga színe, íze, illata, hangulata, érzése...stb, de főleg időjárása. Most meg olyan furcsa kettős, zavaró érzés, hogy Karácsonykor fenyőfát állítunk miközben még muskátlik virítak kint az ablakokban, tavasszal meg fészket készítünk a nyúlnak, miközben térdig járunk a hóban. Vagyis a tél nagyon belecsúszik a tavaszba, a tavasz a nyárba, a nyár az őszbe, az ősz a télbe, és ez így megy tovább. Talán újabb sok-sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy szép lassan hozzászokjunk a megváltozott időjárási körülményekhez és teljesen természetes legyen a márciusi  hóember is. Hát ez van! Na de most újra előrefutunk az időben egy kicsit és folytatjuk a sort j…

Júniusi előzetes

Nagyon úgy tűnik, hogy márciusban is még február lesz, merthogy az igazán fagyos napok még csak most jönnek. Ezzel az elhúzódó téllel én sem számoltam olyan szempontból, hogy elfogyott a tűzifa, a mélyhűtőből "eltűntek" kertünk fagyasztott zöldségei, gyümölcsei. A spájzban van még lekvár, kevés dió és pár üveg körte befőtt és egy, már jól összeszáradt birsalmasajt, ami csak azért úszta meg eddig, mert észrevétlenül becsúszott az egyik polc szegletébe. Szóval itt a télen sikerült szinte mindent elhasználnom, elfőznöm, elsütnöm...úgyhogy majd "jó mókus módjára" tavasztól ( ha lesz) újra elkezdődhet a gyűjtögetés, bespájzolgatás, eltevés, befőzés...stb.Ti hogy álltok a téli tartalékokkal? :-)
Mindezektől függetlenül egyébként, meg kell mondjam én nagyon élvezem ezeket a napokat (is). Vincével kihasználván az időjárást, begyűjtöttünk még egy jó csomó szánkózós, hólapátolós, hóban hempergős, hódobálós...élményt.  Hóóó de jó ! Merthogy ez legalább annyira fontos!  Azonkívül…